Złożenie wniosku o wpis na Listę Produktów Tradycyjnych

Katalog usług Turystyka
Ogólny opis
  1. Lista Produktów Tradycyjnych:
    1. służy rozpowszechnianiu informacji dotyczących wytwarzania produktów tradycyjnych.
    2. nie jest instrumentem ochrony nazw produktów. Wpis nazwy produktu odnoszącej się do obszaru geograficznego na Listę Produktów Tradycyjnych nie stanowi uznania pochodzenia tego produktu z obszaru, do którego nawiązuje nazwa. Na liście, o ile będzie to oczywiście uzasadnione tradycją wytwarzania danego wyrobu, mogą pojawić się produkty o identycznych nazwach, które pochodzą z różnych regionów Polski.
    3. stwarza wytwórcom produktów tradycyjnych możliwość ubiegania się o udzielenie odstępstw od obowiązujących i prawnie uregulowanych wymogów produkcyjnych (weterynaryjnych, higienicznych lub sanitarnych). Odstępstwa te muszą wynikać ze stosowania przez producentów niezmiennych, tradycyjnych metod wytwarzania. Udzielenie tego typu odstępstw nie może wpływać negatywnie na jakość zdrowotną produktu.
    4. ma na celu pogłębienie wiedzy konsumentów na temat tradycyjnej żywności i polskiego dziedzictwa kulturowego oraz zwiększenie ich zainteresowania tego typu produktami i można liczyć, że przyczyni się do wzrostu dochodów wytwórców tradycyjnego jadła.
  2. Prawo do umieszczania na Liście Produktów Tradycyjnych mają produkty, które charakteryzują się tradycyjną, ugruntowaną w czasie przynajmniej 25-letnią metodą wytwarzania, których jakość lub wyjątkowe cechy i właściwości wynikają ze stosowania tradycyjnych metod produkcji.
  3. Produkty, wpisywane na Listę Produktów Tradycyjnych, powinny stanowić element dziedzictwa kulturowego regionu, w którym są wytwarzane oraz być elementem tożsamości społeczności lokalnej.
  4. Z wnioskiem o wpis produktu rolnego, środka spożywczego lub napoju spirytusowego mogą wystąpić osoby fizyczne, osoby prawne oraz jednostki organizacyjne nieposiadające osobowości prawnej, wytwarzające dany produkt.
Wymagane dokumenty
  1. Wniosek o wpis na Listę Produktów Tradycyjnych. Wniosek winien być złożony zgodnie z wzorem udostępnionym na stronie Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi. Wniosek można pobrać bezpośrednio z strony:  https://www.gov.pl/web/rolnictwo/formularze-wnioskow lub u dołu bieżącej strony w zakładce załączniki. Wnioski należy składać jednocześnie w formie papierowej i na elektronicznym nośniku informacji.
  2. Oświadczenie do korzystania z autorskich praw majątkowych związanych ze zdjęciem produktu.
  3. Zgoda na przetwarzanie danych osobowych.
  4. Streszczenie historii wytwarzania produktu zawierające 3000 znaków zgodnie z art. 48 ust.1 pkt 2 l. g Ustawy o rejestracji i ochronie nazw pochodzenia, oznaczeń geograficznych oraz gwarantowanych tradycyjnych specjalności produktów rolnych  i środków spożywczych, win lub napojów spirytusowych oraz  o produktach tradycyjnych z dnia 9.03.2023 r. (Dz.U. z 2023 r., poz. 588).
Sposób dostarczania dokumentów
Opłaty

Wniosek jest wolny od opłat.

Terminy i sposób załatwienia sprawy
  1. W terminie 30 dni od daty wpływu dokumentów wniosek jest oceniany pod względem spełniania wymogów formalnych oraz w zakresie spełniania przez produkt określonych wymagań.
  2. Jeśli wniosek spełnia wymogi, przesyłany jest do Polskiej Izby Produktu Regionalnego i Lokalnego o wyrażenie w terminie 30 dni opinii w zakresie spełniania przez produkt, środek spożywczy lub napój alkoholowy określonych wymagań.
    W przypadku niewydania opinii w w/w terminie wymóg zasięgnięcia opinii uważa się za spełniony.
  3. Opinia Polskiej Izby Produktu Regionalnego i Lokalnego nie jest wiążąca, a ostateczna decyzja o przekazaniu wniosku do Ministerstwa Rolnictwa należy tylko i wyłącznie do Marszałka.
  4. Następnie wniosek wraz z opinią (lub z informacją o braku) przysyłany jest do Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi. Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi w terminie do 30 dni przesyła informację o wpisaniu produktu na Listę Produktu Tradycyjnego. 
Informacje na temat przebiegu spraw
  1. Podstawowe informacje na temat stanu załatwianej sprawy można otrzymać poprzez naciśnięcie - po podaniu sygnatury (znaku) sprawy - przycisku "Sprawdź stan sprawy", znajdującego się w nagłówku karty.
  2. Wszelkie informacje na temat przebiegu sprawy można uzyskać kontaktując się z urzędem osobiście.
  3. Informacje można uzyskać również telefonicznie.
Tryb odwoławczy
  1. Odwołanie wnosi się do Samorządowego Kolegium Odwoławczego w terminie 14 dni od dnia doręczenia rozstrzygnięcia, za pośrednictwem organu, który to rozstrzygnięcie wydał. Odwołanie należy złożyć na jeden z poniższych sposobów:
    1. Przesłać drogą elektroniczną przy pomocy skrzynki kontaktowej ePUAP - opatrując dokumenty kwalifikowanym podpisem elektronicznym lub podpisem zaufanym,
    2. Przesłać pocztą tradycyjną (dla celów dowodowych zaleca się przesłanie listem poleconym).
    3. Bezpośrednio w siedzibie urzędu w godzinach jego pracy.
  2. O zachowaniu terminu decyduje data złożenia odwołania w Urzędzie lub data jego nadania w polskiej placówce pocztowej operatora wyznaczonego.
  3. Wniesienie odwołania jest wolne od opłat.
  4. W trakcie biegu terminu do wniesienia odwołania strona może zrzec się prawa do wniesienia odwołania wobec organu administracji publicznej, który wydał decyzję. 
  5. Z dniem doręczenia organowi administracji publicznej oświadczenia o zrzeczeniu się prawa do wniesienia odwołania przez ostatnią ze stron postępowania, decyzja staje się ostateczna i prawomocna, co oznacza, iż decyzja podlega wykonaniu i brak jest możliwości zaskarżenia decyzji.
Skargi i wnioski
  1. Skargi i wnioski związane z pracą urzędu można składać na jeden z poniższych sposobów:
    1. Przesłać drogą elektroniczną przy pomocy skrzynki kontaktowej ePUAP - opatrując dokumenty kwalifikowanym podpisem elektronicznym lub podpisem zaufanym,
    2. Pisemnie pocztą tradycyjną.
    3. Pisemnie bezpośrednio w urzędzie w godzinach jego pracy.
    4. Ustnie do protokołu bezpośrednio u wyznaczonego pracownika urzędu.
  2. Skargi i wnioski są wolne od opłat.
Informacje dodatkowe
  1. Na Listę Produktów Tradycyjnych mogą być wpisane produkty rolne, środki spożywcze oraz napoje spirytusowe.
  2. We wniosku o wpis na Listę Produktów Tradycyjnych należy podać:
    1. Nazwę oraz siedzibę i adres albo imię i nazwisko oraz miejsce zamieszkania wnioskodawcy,
    2. Wskazanie adresu do korespondencji,
    3. Opis produktu rolnego, środka spożywczego lub napoju spirytusowego zawierający:
      • Nazwę produktu rolnego, środka spożywczego lub napoju spirytusowego,
      • Rodzaj produktu rolnego, środka spożywczego lub napoju spirytusowego,
      • Charakterystykę produktu rolnego, środka spożywczego lub napoju spirytusowego,
      • Surowce wykorzystywane do produkcji produktu rolnego, środka spożywczego lub napoju spirytusowego,
      • Podstawowe informacje dotyczące tradycji, pochodzenia oraz historii produktu rolnego, środka spożywczego lub napoju spirytusowego,
      • Metodę produkcji.
  3. Marszałek Województwa sprawdza wniosek zarówno pod kątem formalnym, jak i merytorycznym.
  4. Pozytywnie ocenione wnioski przesyłane są do Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi.
  5. Minister wpisuje produkt na Listę Produktów Tradycyjnych.
  6. Marszałek Województwa wydaje decyzję o odmowie przekazania Ministrowi Rolnictwa i Rozwoju Wsi wniosku, w przypadku, gdy produkt rolny, środek spożywczy lub napój spirytusowy nie spełnia warunków określonych w definicji produktu tradycyjnego.
  7. W odróżnieniu od rejestracji nazw pochodzenia, oznaczeń geograficznych i nazw specyficznego charakteru ze złożeniem wniosku o wpis na Listę Produktów Tradycyjnych nie wiążą się żadne opłaty.
  8. Lista Produktów Tradycyjnych publikowana jest na stronie internetowej Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi oraz w dzienniku urzędowym ministra właściwego ds. rynków rolnych.
  9. Nazwy produktów wpisanych na Listę Produktów Tradycyjnych będą podzielone zgodnie ze zgłoszeniem z danego województwa. W ramach podziału zgodnie ze zgłoszeniem produkty zostaną podzielone według następujących kategorii:
    1. Sery i inne produkty mleczne,
    2. Mięso świeże oraz produkty mięsne,
    3. Produkty rybołówstwa, w tym ryby,
    4. Orzechy, nasiona, zboża, warzywa i owoce (przetworzone i nie),
    5. Wyroby piekarnicze i cukiernicze,
    6. Oleje i tłuszcze (masło, margaryna itp.),
    7. Miody,
    8. Gotowe dania i potrawy,
    9. Napoje (alkoholowe i bezalkoholowe),
    10. Inne produkty.
  10. W ramach jednej kategorii nazwy produktów podawane będą alfabetycznie. Nazwy produktów publikowane będą na stronie internetowej Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi w formie tzw. linków (odsyłaczy). Kliknięcie na nazwę produktu spowoduje przekierowanie do tabeli z informacjami na temat danego produktu. W tabeli tej podawane będą informacje na temat metody wytwarzania, historii produktu oraz jego tradycyjnego charakteru.
Podstawa prawna

Ustawa z dnia 9 marca 2023 r. o rejestracji i ochronie nazw pochodzenia, oznaczeń geograficznych oraz gwarantowanych tradycyjnych specjalności produktów rolnych  i środków spożywczych, win lub napojów spirytusowych oraz o produktach tradycyjnych (Dz.U. z 2023 r., poz. 588).

Informacja dotycząca przetwarzania danych osobowych

Zgodnie z art. 13 ust. 1 i ust. 2  ogólnego rozporządzenia UE o ochronie danych osobowych  nr 2016/679 informuję, że:

1. Administratorem Pani/Pana danych osobowych jest Marszałek Województwa Śląskiego w Katowicach, z siedzibą ul. Ligonia 46, adres email: kancelaria@slaskie.pl  strona internetowa: bip.slaskie.pl.

2. Została wyznaczona osoba do kontaktu w sprawie przetwarzania danych osobowych (inspektor ochrony danych), adres email: daneosobowe@slaskie.pl 

3. Pani/Pana dane osobowe będą przetwarzane w następujących celach:

    a. dokonania wpisu produktu na Listę Produktów Tradycyjnych,

    b. przetwarzania danych przez cały okres zarejestrowania produktu na Liście Produktów Tradycyjnych,

    c. archiwizacji,

4. Podstawą prawną przetwarzania danych osobowych jest obowiązek prawny ciążący na administratorze (art. 6 ust. 1. lit. c rozporządzenia), wynikający z:

    a. art. 48 ust.1 i 2, art. 49 ust. 1, 2 i 3, art. 50, art. 51 Ustawy dnia 9 marca 2023 r. o rejestracji i ochronie nazw pochodzenia, oznaczeń geograficznych oraz gwarantowanych tradycyjnych specjalności produktów rolnych i środków spożywczych, win lub napojów spirytusowych oraz o produktach tradycyjnych

    b. art. 6 ustawy z dnia 14 lipca 1983 r. o narodowym zasobie archiwalnym i archiwach oraz Rozporządzenie z dnia 18 stycznia 2011 r. Prezesa Rady Ministrów w sprawie instrukcji kancelaryjnej, jednolitych rzeczowych wykazów akt oraz instrukcji w sprawie organizacji i zakresu działania archiwów zakładowych.

5. Dane osobowe będą ujawniane osobom upoważnionym przez administratora danych osobowych, podmiotom upoważnionym na podstawie przepisów prawa, podmiotom przetwarzającym, którym może zostać zlecone przetwarzanie, operatorowi pocztowemu lub kurierowi (w przypadku korespondencji papierowej), operatorom platform do komunikacji elektronicznej (w przypadku komunikacji elektronicznej), podmiotom realizującym archiwizację oraz zapewniającym obsługę teleinformatyczną Urzędu Marszałkowskiego Województwa Śląskiego. Ponadto w zakresie stanowiącym informację publiczną dane będą ujawniane każdemu zainteresowanemu taką informacją lub publikowane w BIP Urzędu.

6. Dane osobowe będą przechowywane przez okres 25 lat. Po upływie tego okresu akta sprawy zostaną przekazane do Archiwum Państwowego.

7. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści  swoich danych oraz prawo żądania ich sprostowania, usunięcia (przy uwzględnieniu ograniczeń z art. 17 ust. 3 rozporządzenia) lub ograniczenia przetwarzania, prawo wniesienia skargi do Prezesa Urzędu Ochrony Danych Osobowych.

8. Podanie przez Panią/Pana danych osobowych jest wymogiem ustawowym. W przypadku niepodania danych nie będzie możliwe złożenie wniosku o wpis na Listę Produktów Tradycyjnych i dokonanie wyżej wymienionego wpisu.

9. Pani/Pana dane osobowe nie będą wykorzystywane do zautomatyzowanego podejmowania decyzji ani profilowania, o którym mowa w art. 22 rozporządzenia.

Karta usługi w ePUAP

 link: karta usługi w serwisie ePUAP

Urząd Marszałkowski Województwa Śląskiego

ul. Ligonia 46
40-037 Katowice
tel.: +48 (32) 20 78 888
e-mail: kancelaria@slaskie.pl

NIP Województwa (rozliczenia): 9542770064  
NIP Urzędu (spr. pracownicze): 9542260713

REGON: 276284638

Strona internetowa Województwa Śląskiego: slaskie.pl

Logo głównego BIP.
Powrót na początek strony