Najczęściej czytane artykuły
Uchwała Sejmiku nr I/32/1/2001 z dnia 2001-03-19
Data ogłoszenia | 2001-03-19 |
---|---|
W sprawie | kreowania warunków na rzecz poprawy jakości produktów rolno-spożywczych |
Na podstawie
§ 2 ust. 2
Tymczasowego Regulaminu Obradowania
Sejmiku Województwa Śląskiego
§ 2 ust. 2
Tymczasowego Regulaminu Obradowania
Sejmiku Województwa Śląskiego
§ 1
Wspieranie działań technicznych, organizacyjnych, społeczno-kulturowych i oświatowych w dziedzinach, które decydują o poziomie oraz jakości i standardzie sanitarnym obszarów wiejskich, a w tym:
1. Wdrażania Kodeksu Dobrej Praktyki Rolniczej oraz upowszechnianie integrowanych i ekologicznych metod produkcji jako kryteriów zrównoważonego rozwoju rolnictwa.
2. Finansowanie lub współfinansowanie w ramach możliwości wydatkowania środków budżetu Województwa Śląskiego, badań gruntów rolnych na zawartość substancji toksycznych oraz opracowanie przestrzennej waloryzacji środowiskowo-przyrodniczej obszarów rolniczych w oparciu o system informacji geograficznej (GIS).
3. Przejmowanie patronatu nad tworzeniem subregionalnych centrów badawczo-rozwojowych w sferze produkcji rolno-spożywczej celem kształcenia liderów i ożywiania gospodarki w ramach wielofunkcyjnego rozwoju obszarów wiejskich.
§ 2
W sferze produkcji rolniczej i spożywczej kreowanie, łącznie z dofinansowaniem, w ramach możliwości wydatkowania środków budżetu Województwa Śląskiego, działań na rzecz bioróżnorodności poprzez:
1. Wspieranie działań aktywizujących biosferę obszarów rolnych i ochronę próchnicy glebowej.
2. Wspieranie doświadczeń nad odmianami roślin uprawnych oraz chowu i rozwoju hodowli zachowawczej zwierząt ras rodzimych, celem poszerzania zasobów informacji genetycznej i ekologicznej przydatnej dla warunków agronomicznych Województwa Śląskiego.
3. Nadawanie uznaniowego statusu jakościowego spożywczym produktom regionalnym.
§ 3
Współudział samorządu wojewódzkiego w tworzeniu sieci hurtowej sprzedaży i wspierania kontroli jakości produktów rolnych i spożywczych przez:
1. Wspieranie i opiekę nad tworzeniem centrów logistycznych jako ośrodków regionalnej aktywizacji rynku rolnego.
2. Inicjowanie działań na rzecz pozyskiwania środków z Komitetu Badań Naukowych i innych instytucji na priorytetowe projekty badawcze dotyczące wpływu dodatków do żywności oraz opakowań na zdrowie konsumentów.
§ 4
Wykonanie uchwały powierzyć Zarządowi Województwa Śląskiego.
§ 5
Uchwała wchodzi w życie z dniem podjęcia.
Ryszard Ostrowski
Przewodniczący Sejmiku
Województwa Śląskiego