Menu

Uchwała Sejmiku nr I/32/1/2001 z dnia 2001-03-19

Data ogłoszenia 2001-03-19
W sprawie kreowania warunków na rzecz poprawy jakości produktów rolno-spożywczych
Na podstawie
§ 2 ust. 2
Tymczasowego Regulaminu Obradowania
Sejmiku Województwa Śląskiego
§ 1


Wspieranie działań technicznych, organizacyjnych, społeczno-kulturowych i oświatowych w dziedzinach, które decydują o poziomie oraz jakości i standardzie sanitarnym obszarów wiejskich, a w tym:

1. Wdrażania Kodeksu Dobrej Praktyki Rolniczej oraz upowszechnianie integrowanych i ekologicznych metod produkcji jako kryteriów zrównoważonego rozwoju rolnictwa.

2. Finansowanie lub współfinansowanie w ramach możliwości wydatkowania środków budżetu Województwa Śląskiego, badań gruntów rolnych na zawartość substancji toksycznych oraz opracowanie przestrzennej waloryzacji środowiskowo-przyrodniczej obszarów rolniczych w oparciu o system informacji geograficznej (GIS).

3. Przejmowanie patronatu nad tworzeniem subregionalnych centrów badawczo-rozwojowych w sferze produkcji rolno-spożywczej celem kształcenia liderów i ożywiania gospodarki w ramach wielofunkcyjnego rozwoju obszarów wiejskich.

§ 2


W sferze produkcji rolniczej i spożywczej kreowanie, łącznie z dofinansowaniem, w ramach możliwości wydatkowania środków budżetu Województwa Śląskiego, działań na rzecz bioróżnorodności poprzez:

1. Wspieranie działań aktywizujących biosferę obszarów rolnych i ochronę próchnicy glebowej.

2. Wspieranie doświadczeń nad odmianami roślin uprawnych oraz chowu i rozwoju hodowli zachowawczej zwierząt ras rodzimych, celem poszerzania zasobów informacji genetycznej i ekologicznej przydatnej dla warunków agronomicznych Województwa Śląskiego.

3. Nadawanie uznaniowego statusu jakościowego spożywczym produktom regionalnym.

§ 3


Współudział samorządu wojewódzkiego w tworzeniu sieci hurtowej sprzedaży i wspierania kontroli jakości produktów rolnych i spożywczych przez:

1. Wspieranie i opiekę nad tworzeniem centrów logistycznych jako ośrodków regionalnej aktywizacji rynku rolnego.

2. Inicjowanie działań na rzecz pozyskiwania środków z Komitetu Badań Naukowych i innych instytucji na priorytetowe projekty badawcze dotyczące wpływu dodatków do żywności oraz opakowań na zdrowie konsumentów.

§ 4


Wykonanie uchwały powierzyć Zarządowi Województwa Śląskiego.

§ 5


Uchwała wchodzi w życie z dniem podjęcia.

Ryszard Ostrowski
Przewodniczący Sejmiku
Województwa Śląskiego

Urząd Marszałkowski Województwa Śląskiego

ul. Ligonia 46
40-037 Katowice
tel.: +48 (32) 20 78 888
e-mail: kancelaria@slaskie.pl

NIP Województwa (rozliczenia): 9542770064  
NIP Urzędu (spr. pracownicze): 9542260713

REGON: 276284638

Strona internetowa Województwa Śląskiego: slaskie.pl

Logo głównego BIP.
Powrót na początek strony